top of page

 Leibomen 

Leibomen                                                                       

home > wat doen wij > leibomen

SLE adviseert over het snoeien van leibomen en helpt waar nodig mee. De jonge en vitale leibomen kunnen elk jaar eind september of begin oktober worden gesnoeid. Echter door ook de oude en minder vitale leibomen te vroeg te snoeien, krijgen ze geen tijd om hun bladsuiker op te slaan.

Bij een normaal proces valt in de herfst het blad van de boom nadat de suikers in het blad zich hebben teruggetrokken in de twijgen. Vervolgens duurt het enkele weken voordat de suikers van de twijgen naar het houtweefsel zijn vervoerd, waar de suikers worden opgeslagen in de vorm van zetmeel. 

In het voorjaar wordt dit weer omgezet in suikers voor nieuwe wortels en twijgen. Door te vroeg te snoeien, vinden deze belangrijke processen niet plaats en krijgen de leibomen langzaam maar zeker een gebrek aan energie.

Wij adviseren daarom oude leibomen alleen te snoeien als het blad volledig is gevallen. Wacht daarom tot laat november met het snoeien en knotten van oude leibomen. Heeft u nog vragen dan wil SLE u graag van dienst zijn door advies te geven op welke manier de oude en waardevolle leibomen moeten worden gesnoeid.

bottom of page