Biodiversiteit
home > wat doen wij > biodiversiteit
Biodiversiteit of biologische diversiteit is een graad van verscheidenheid aan levensvormen binnen een gegeven ecosysteem, geografisch gebied of de gehele planeet. Biodiversiteit omvat de verscheidenheid aan verschillende ecosystemen, de verscheidenheid aan verschillende soorten binnen een ecosysteem en de genetische variatie binnen een soort. De biodiversiteit van een ecosysteem wordt vaak gebruikt als een indicator voor de gezondheid ervan.
De biodiversiteit staat zwaar onder druk. Het aantal soorten neemt door de jaren heen sterk af. Veel plant- en diersoorten in Nederland zijn sinds 1950 uitgestorven. Sinds het begin van de 21ste eeuw is zelfs bij de insectensoorten een sterke terugval vastgesteld.
In een natuurlijke situatie sterven er ook soorten uit, maar het huidige tempo ligt 100 tot 1000 keer hoger.

Aangezien diverse activiteiten van de mens oorzaak zijn van de afname van de biodiversiteit, kunnen menselijke activiteiten ook oorzaak zijn van de toename van biodiversiteit. Onze stichting wil hieraan een bescheiden, maar enthousiaste bijdrage leveren.
​
Ook u kunt rondom uw woning op uw perceel iets doen aan het vergroten van de biodiversiteit in uw eigen omgeving. Voor meer praktische informatie verwijzen wij u graag naar de adviezen van Stichting Landschapsbeheer Gelderland via onderstaande knop.
​
​