Nieuws 

home > nieuws

 Wat doen wij als  

 organisatie ?  

Informatie

Bloemrijk grasland

 

Een bloemrijk grasland bevat naast grassen ook veel meerjarige bloemen. In een bloemrijk grasland wordt de bodem niet of nauwelijks verstoord en wordt jaarlijks 1 tot 2 keer gemaaid.

De bodem moet relatief schraal zijn of jaarrond zeer vochtig. Door het maaisel steeds af te voeren, is de bodem te verschralen.

In onderstaande handleiding staat beschreven hoe u dit resultaat kunt bereiken.

Jubileum uitgave: 20 jaar SLE

In deze extra uitgave van de Knotpraat wordt met veel genoegen beschreven hoe het allemaal is begonnen en welke projecten de afgelopen jaren onder handen zijn genomen.

Knotpraat 178

Het ringen van de oeverzwaluwen is een jaarlijks terugkerende activiteit. U leest er over in deze Knotpraat. Ook aandacht voor de rondleiding over het landgoed van de familie Joustra.

 

Knotpraat 177

In memoriam Eddy Otten. Een groot verlies voor de SLE. Hij zal worden gemist. Verder komen onze activiteiten in houtwallen, houtsingels en boomgaarden aan de orde.

 

Knotpraat 176

Na corona gingen we weer aan de slag! Het 1e project van 2022 was het knotten van 4 wilgen. Daarna werd de opslag rond het ooievaarsnest achter het gemeentehuis verwijderd. Ook werd er een houtsingel ingeplant op het terrein van de familie Joustra.

 

Knotpraat 175

Met daarin de eerste indrukken van onze nieuwe voorzitter Sebastiaan Smit. Een verslag van de Natuurwerkdag 2021. Diverse plekken waar wilgen moeten worden geknot. En het onderhoud van een wel erg grote houtwal aan de Berkenweg. Tevens informatie over het schoonmaken van steenuilkasten. Ook werd er in deze periode een zaagcursus belegd.

Knotpraat 174
Een groot deel van deze Knotpraat is geweid aan het 25-jarige jubileum van de SLE. Er werd veel aandacht besteed aan de geschiedenis van onze stichting en er werd stilgestaan bij het vertrek van onze voorzitter Ad Dijkshoorn. Het was een fantastische dag! 

Knotpraat 173

Het hoofdthema van deze Knotpraat is de onthulling van het informatiebord SLE Biodiversiteitsproject aan de Bovenweg 80. Op het terrein van Martin van de Kruijk is in 2020 een bloemrijk grasland aangelegd. Biodiversiteit is een belangrijk onderwerp dat niet alleen planten en dieren raakt, maar ook onszelf. Binnenkort zullen wij op deze site meer aandacht gaan besteden aan dit onderwerp en onze activiteiten hiervoor.l

Knotpraat 172
Ditmaal veel informatie over projecten die te maken hebben met biodiversiteit. Daarnaast zijn we als SLE bezig geweest met het schoonmaken van de oeverzwaluwwand en de ooievaarsnesten. Aan de Bulsinkbeek is de klus van het snoeien van de knotwilgen afgemaakt en zijn er op veel plekken struiken en bomen geplant. Ook werden er diverse fruitbomen gesnoeid.