Nieuws 

home > nieuws

 Wat doen wij als  

 organisatie ?  

Informatie

Bloemrijk grasland

 

Een bloemrijk grasland bevat naast grassen ook veel meerjarige bloemen. In een bloemrijk grasland wordt de bodem niet of nauwelijks verstoord en wordt jaarlijks 1 tot 2 keer gemaaid.

De bodem moet relatief schraal zijn of jaarrond zeer vochtig. Door het maaisel steeds af te voeren, is de bodem te verschralen.

In onderstaande handleiding staat beschreven hoe u dit resultaat kunt bereiken.

Jubileum uitgave: 20 jaar SLE

In deze extra uitgave van de Knotpraat wordt met veel genoegen beschreven hoe het allemaal is begonnen en welke projecten de afgelopen jaren onder handen zijn genomen.

Knotpraat 175

Met daarin de eerste indrukken van onze nieuwe voorzitter Sebastiaan Smit. Een verslag van de Natuurwerkdag 2021. Diverse plekken waar wilgen moeten worden geknot. En het onderhoud van een wel erg grote houtwal aan de Berkenweg. Tevens informatie over het schoonmaken van steenuilkasten. Ook werd er in deze periode een zaagcursus belegd.

Knotpraat 174
Een groot deel van deze Knotpraat is geweid aan het 25-jarige jubileum van de SLE. Er werd veel aandacht besteed aan de geschiedenis van onze stichting en er werd stilgestaan bij het vertrek van onze voorzitter Ad Dijkshoorn. Het was een fantastische dag! 

Knotpraat 173

Het hoofdthema van deze Knotpraat is de onthulling van het informatiebord SLE Biodiversiteitsproject aan de Bovenweg 80. Op het terrein van Martin van de Kruijk is in 2020 een bloemrijk grasland aangelegd. Biodiversiteit is een belangrijk onderwerp dat niet alleen planten en dieren raakt, maar ook onszelf. Binnenkort zullen wij op deze site meer aandacht gaan besteden aan dit onderwerp en onze activiteiten hiervoor.l

Knotpraat 172
Ditmaal veel informatie over projecten die te maken hebben met biodiversiteit. Daarnaast zijn we als SLE bezig geweest met het schoonmaken van de oeverzwaluwwand en de ooievaarsnesten. Aan de Bulsinkbeek is de klus van het snoeien van de knotwilgen afgemaakt en zijn er op veel plekken struiken en bomen geplant. Ook werden er diverse fruitbomen gesnoeid.

Knotpraat 171

Op het terrein van de Scouting op 't Harde werden veel dennenbomen verwijderd. Bij de Grote Kerk werd een steenuilenkast geplaatst en er vond een opfriscursus motorkettingzaag gevolgd op het terrein van Noverosa. We hebben wilgen geknot aan het Tempelpad en er was onderhoud van het pad naar de vogelkijkhut aan de Kamperdijk. Bij de Stoopschaar is er veel gezaagd en geknot en was de opening van het nieuwe jaar.

 

Knotpraat 170

Knotwilgen, knotwilgen en knotwilgen. Aan de Vaerbekerweg, de Zwolscheweg en naast de Bulsinkbeek stonden er nog genoeg. Bij de oeverzwaluwwand werd veel vegetatie verwijderd waardoor de wand beter zichtbaar werd voor de vogeltjes.

 

Knotpraat 169

Op de hoek van de Kamperdijk en de Hellenbeekstraat bij het woon-zorgcomplex "Erf Hellenbeek" zijn de wilgen geknot. Dat was ook wel nodig, want het was al weer een tijdje geleden. Verder onder meer aandacht voor het biodiversiteitsproject aan de Bovenweg.