Houtril
We leggen houtrillen vooral daar aan waar veel snoeihout vrijkomt. Bijvoorbeeld bij het wilgenknotten en verjoning van houtsingels,
Een houtril is letterlijk een muur van dode takken – al dan niet met elkaar verstrengeld – waar soms ook bladeren of tuinafval aan wordt toegevoegd, dicht genoeg om enkele functies van de klassieke haag te vervullen. De takken liggen horizontaal tussen twee rijen palen en vormen een natuurlijke barrière. Het biedt bescherming tegen de elementen in de vorm van een schuilplaats voor kleine, wilde dieren zoals amfibieën, egels of vogels. Bovendien helpt ze de bodem van je tuin te bemesten wanneer het hout en het plantenafval na een tijdje gaan ontbinden.
Overweeg je een rij knotbomen te planten Gooi hun takken dan niet weg! Houtrillen zijn een geweldige manier om je gesnoeide takken te hergebruiken. Vergeet dus niet om je buren te vragen wanneer ze hun bomen gaan snoeien!
Houtrillen hebben altijd bestaan: archeologische vondsten tonen aan dat de Kelten ze al gebruikten om hun landbouwgewassen te beschermen. Ze werden vooral populair in de Middeleeuwen na de zware ontbossingen in onze streken. Sinds heggen in de 20ste eeuw meer en meer vervangen werden door prikkeldraad, kreeg onze biodiversiteit een forse klap. Daarom kwamen de Duitse bioloog Hermann Benjes en zijn broer Heinrich in de jaren ’80 op het idee om dood hout opnieuw te integreren in tuinen en weilanden, om de fauna terug te brengen die door de verstedelijking steeds meer bedreigd werd. Na een opfrisbeurt van het oudere model door de twee broers, zijn houtrillen sindsdien makkelijk te maken en vergen ze weinig onderhoud.
Waarom kiezen voor een houtril?
Een takkenwal of houtril verwelkomt een brede waaier aan lokale fauna. Bepaalde soorten zoals houtwormen – zogenaamde ‘xylofage’ insecten, die graag hun tanden in hout zetten – worden door de stapel dode takken aangetrokken. Slecht nieuws? Verre van, want hun larven breken het hout af tot een soort poeder dat rijk is aan stikstof, een essentiële stof voor het bemesten van plant en bodem. Door de afbraak van groenafval ontstaat er ook humus, die niet alleen veel voedingsstoffen bevat, maar ook het vocht beter vasthoudt. Je kan zelfs de humus aan de basis van je takkenril verzamelen en gebruiken om de grond in je tuin te voeden waar hij het nodig heeft.
Houtrillen hebben ook het voordeel dat ze heel robuust zijn en een echt wapen tegen de wind vormen; zo beschermen ze zowel je tuin als de wilde dieren die er hun thuis van maken. Om te overwinteren zoeken sommige amfibieën actief een plaats op die beschermd is tegen vorst en temperatuurschommelingen. Jouw takkenril zou weleens het perfecte onderduikadres voor hen kunnen bieden! En net als levende heggen trekken ook takkenwallen insecten en vogels aan die op zoek zijn naar een plek om hun eitjes te leggen en hun kroost groot te brengen. Roodborstjes, kwikstaarten en winterkoninkjes zullen met veel plezier nestelen in jouw nieuwe tuinconstructie!
Ziek hout
Verwerk geen snoeihout van fruitbomen met kankerplekken of andere aantastingen in de hoop of wal. De ziekte kan zich anders gemakkelijk verspreiden naar de gezonde bomen.
Bron: https://www.onzenatuur.be/artikel/takkenwallen-of-houtrillen-een-boost-voor-de-biodiversiteit
---//---