Knotwilgen
In het gebied rondom Elburg komen hoofdzakelijk knotwilgen en knotpopulieren voor. Ze groeien vooral op natte plaatsen, laaggelegen landerijen en langs slootkanten. Een groot deel van de knotbomen is de afgelopen jaren gerooid als gevolg van intensivering van de landbouw en verwaarlozing.
Het wortelgestel van de snelgroeiende knotwilg geeft stevigheid aan de slootkanten.
Door de verwaarlozing worden de pruiken vaak zo zwaar dat bomen uitscheuren of omvallen, met als gevolg dat er steeds minder overblijven. Gelukkig staan knotbomen de laatste jaren weer volop in de belangstelling. Als de staken op de knotboom zo'n 10 tot 15 cm dik zijn, worden in de winterperiode de staken bij de knot afgezaagd.
Meestal is de knot-cyclus 3 tot 5 jaar. De knotwilg en de populier zijn heel gemakkelijk te vermenigvuldigen door de afgezaagde staken in de grond te plaatsen. Kies hiervoor niet al te dikke staken (max. 10 cm rond) met een lengte van 2,5 tot 3 meter.
Van het gedeelte dat in de grond komt, wordt de bast enigszins opgeruwd en minstens 60 cm diep in de vochtige bodem bij een vijver of sloot gestoken. Het knotten kan op elke hoogte gebeuren maar wij hanteren in de regel circa 1,60 meter. Onderhoud in de latere jaren wordt daardoor eenvoudiger: de staken zagen kan dan vanaf de grond.
De afgezaagde wilgestaken komen ter beschikking voor het aanleggen van wilgenschermen en takkenrillen. In enkele gevallen laten we de staken ter plekke versnipperen. De snippers kunnen voor bodemverbetering ingezet worden.
Bij belangstelling kunt u zich melden via ons contactformulier.
---//---